‘Virusi nuk është i fuqishëm sa në fillim’, shkencëtarja zbulon muajin kur do të jetë gati vaksina

0
485

Sarah Gilbert, profesorja qe po udheheq ekipin ne Oxford ne krijimin e vaksines kunder COVID-19, ka hedhur poshte idene e infektimit te qellimshem te vullnetareve me coronavirus per te testuar keshtu vaksinene eksperimentale te ketij universiteti.

Megjithate sipas saj ende nuk ekziston nje trajtim per te mbajtur te sigurt pacientet, por shpresat per ti dhene fund pandemise me ane te nje vaksine jane ngritur dje. kjo ndodhi pasi rezultatet e te dhenave dolen ne perfundimin se reagimi i munitar i nje pacienti zgjat te pakten 2 muaj dhe vaksina e tille do te ishte e gatshme deri ne dhjetor te ketij viti.

Edhe pse virusi eshte ende aktiv por nuk eshte aq i fuqishem sa ne fillim, sipas prof.Gilbert kjo do te thote se vllnetaret nuk mund te ekspozohen natyrshem nga covid e kjo ka shkaktuar thirrje per ‘prova sfiduese’.

Mirepo Gilbert ka hedhur poshte kete thirrje duke thene se nuk do te ishte dicka e sigurt pasi nuk ka ilac per te shpetuar ata qe semuren rende