Shikoni se si përhapet koronavirusi përmes ajrit:5 rregulla qe duhet ti dini i thone eskpertet

0
701

Kur flisni ose këndoni pikat e peshtymes perhapen ato të imëta dhe të lehta mund të qëndrojnë në ajër. Nëse jeni të infektuar, ato pika mund të përmbajnë koronavirus, dhe hulumtimi i hershëm sugjeron që mund të jetë i vlefshëm për shumë minuta në orë ndaj prandaj duhet te mbahet maska pershkak se ndalon sperkatjen me peshtyme ne ajer.

Ekspertët e aerosolit Byron Erath, Andrea Ferro dhe Goodarz Ahmadi i Universitetit Clarkson shpjeguan se peshtyma eshte shkaku kryesor i perhapjes se virusit.

1″Veshja e maskes të fytyrës për të ulur rrezikun e ekspozimit në ajër është thelbësore”, shkruajnë ata, dhe “zvogëlimi i sasisë së kohës që kaloni në zona të mbingarkuara me ajrosje të dobët është një mënyrë e mirë për të zvogëluar rrezikun e ekspozimit në ajër”.

2. A mjafton të qëndrosh 6 metra larg?

Këshilla e zakonshme për distancimin shoqëror është të qëndroni 6 metra larg. Ndaj ruani distancen mos e nenglizhoni kete gje.

Rrymat e ajrit nga një ventilator ose nga sistemi i ventilimit mund të përhapin pikat e frymëmarrjes më larg se 6 metra. Kështu mund të flasësh me zë të lartë ose të këndosh, siç kanë treguar ngjarjet e përhapura.

3. Një numër i madh i rasteve me COVID-19 kanë ardhur nga ngjarje “superpërhapëse” ku dikush që është shumë infektues përhap virusin te dhjetëra të tjerë.

Studiuesit në Hong Kong kohët e fundit vlerësuan se rreth 20% e njerëzve të infektuar atje ishin përgjegjës për 80% të transmetimit lokal të koronavirusit. Praktikat e korit, shërbesat e kishës, klubet e natës dhe një festë ditëlindjeje janë vetëm disa nga ngjarjet e dokumentuara të përhapjes.

“Lajmi i mirë është se praktikat e duhura të kontrollit specifike për mënyrën e transmetimit të patogjenëve – larja e duarve, maskat, karantina, vaksinimi, zvogëlimi i kontakteve sociale etj. – mund të ngadalësojnë shkallën e transmetimit dhe të ndalojnë një pandemi”, shkroi ajo.

4. Çfarë do të thotë virusi i ajrit

Mënyra se si virusi përhapet në ajër është gjithashtu një sfidë për rihapjen e bizneseve dhe shkollave.

Shkencëtari i frymëmarrjes Douglas Reed i Universitetit të Pittsburgh ekzaminoi studime që kanë treguar se si është përhapur virusi, përfshirë këtu një qendër thirrjesh në Korenë e Jugut, një restorant në Kinë dhe një praktikë korësh në shtetin Uashington.

“Provat sugjerojnë fuqimisht se transmetimi përmes ajrit ndodh lehtë dhe ka të ngjarë të jetë një nxitës i rëndësishëm i kësaj pandemie. Duhet të merret seriozisht ndërsa njerëzit fillojnë të kthehen në botë “, shkroi ai.

Më shumë kërkime janë botuar që kur doli ai artikull që tregon gjithashtu për përhapjen e virusit në ajër.

5. Problemi me autobusët shkollorë

Me ftohjen e temperaturave, do të jetë më e vështirë për të mbajtur dritaret e hapura për të sjellë ajër të pastër në hapësira të mbyllura, dhe kjo përfshin transportin publik dhe autobusët e shkollës.

Jesse Capecelatro, një inxhinier mekanik në Universitetin e Miçiganit, shkatërroi rreziqet e përhapjes së koronavirusit brenda një autobusi shkollor dhe ofroi tetë rekomandime.

“Udhëtime të shkurtra. Maska për të gjithë. Shumë më pak pasagjerë se më parë, “shkroi ai.” Këto janë rekomandimet e mia kryesore për mënyrën se si autobusët shkollorë të Amerikës duhet të marrin fëmijët nga dhe në shkollë gjatë pandemisë. ”