Një stuhi diellore me shpejtësi 1,800,000 km/orë pritet ti afrohet Tokën nesër

Një stuhi diellore që udhëton me 1.8 milion km / orë pritet të godasë Tokën këtë fundjavë, duke ndikuar potencialisht në teknologjinë tonë satelitore. Kategorizuar si një stuhi e klasës G1, ndikimet pritet të jenë të vogla por mund të përfshijnë luhatje të rrjetit të energjisë, ndikim në operacionet satelitore dhe madje ndikime në kafshët migratore.

Ajo vjen ndërsa një vrimë në rajonin ekuatorial të atmosferës së diellit është shfaqur, kanë thënë studiuesit, e cila po lëshon grimca diellore drejtpërdrejt në drejtim të Tokës me një shpejtësi prej 500 km / s, ose 1.800.000 km / orë. Astronomi Tony Phillips shpjegoi:

Stuhitë e vogla gjeomagnetike të klasit G1 do të ndodhin më 2 maj kur një rrymë e erës diellore pritet të godasë fushën magnetike të Tokës. Material Materiali i gaztë rrjedh më shpejt se 500 km / s nga një vrimë ekuatoriale në atmosferën e diellit.
NASA shpjegon se vetë stuhitë diellore mund të zgjasin nga kudo ndërmjet disa minutash deri në disa orë, megjithëse ndikimet e stuhive gjeomagnetike mund të qëndrojnë në magnetosferën dhe atmosferën e Tokës për ditë me javë. Shpërthimet diellore që godasin Tokën janë kryesisht të padëmshme, por dielli është i aftë të lëshojë shpërthime aq të fuqishme sa mund të dëmtojnë teknologjinë e Tokës. Në 1989, për shembull, një stuhi diellore shkaktoi një ndërprerje të energjisë elektrike në të gjithë provincën e Quebec, Kanada.

Burimi:unilad Përktheu dhe përshtati:JOQ ALBANIA