Gruaja që i mbijetoi arrestit kardiak në moshën 24 vjeçare ndan shenjën paralajmëruese qe i ndodhi

0
194

Në vetëm 24 vjeç, Jeta pësoi arrest kardiak dhe humbi vetëdijen. Dy të panjohur u hodhën në veprim dhe i dhanë ndihmen e pare, dhe pasi u fut në koma mjekësore, ajo u zgjua në spital dy ditë më vonë.

Gati një dekadë më vonë, ajo ndau historinë e saj për të rritur ndërgjegjësimin për shëndetin e zemrës dhe rëndësinë e trajnimit CPR – dhe për t’i kujtuar të gjithëve se edhe të rinjtë mund të gjenden në situata kërcënuese për jetën si ajo.

Shenjat paralajmëruese
Arresti kardiak ndodh kur muskuli i zemrës keqfunksionon për shkak të një “problemi” dhe papritmas ndalon së rrahuri, sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës . Rreth 90% e njerëzve që përjetojnë arrest kardiak jashtë spitalit vdesin, sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve , por është e mundur të ndryshohet arresti kardiak nëse një kalimtar i rastësishëm fillon CPR dhe përdor një defibrilator për të tronditur zemrën përsëri në një ritëm normal brenda minutave.

Arresti kardiak dhe sulmi në zemër shpesh mendohen si e njëjta gjë, por ato janë të ndryshme. Një atak në zemër ndodh kur ka një bllokim në zemër.

Si ataku në zemër ashtu edhe arresti kardiak mund të ndodhin pa asnjë paralajmërim apo simptomë paraprakisht. Por në rastin e Jetes, ajo hodhi poshtë një shenjë të madhe paralajmëruese një javë para se të shkonte në New York City.

“Isha në punë dhe papritmas pjesa e majtë e trupit tim u mpi dhe ndjesi shpimi”, tha ajo. “U ula dhe mendova qe eshte dicka normale. Kjo ishte shenja e pare qe e anashkalova. Isha e re vetem 24 vjec dhe nuk e mendoja qe do ndodhte dicka e till.

Ndaj nese ju keni nje rast te till shkoni urgjent tek mjeku pasi mpirja e majte e trupit me ndjesi si shpim eshte nje nga shenjat e para arrestit kardiak.