E vërteta e re, gjendet koronavirusi tek sendet që na rrethojnë? OBSH del me thirrjen e fortë

Ende nuk është vërtetuar kjo teori e re nëse njerëzit mund të marrin virusin duke prekur sende si dorezat e dyerve apo tastierat e kompjuterave, deklaroi Organizata Botërore e Shëndetësisë jemi ende ne faze eksperimentesh dhe po punojme per kete gje.

Ja se si shprehet eksperti”Me gjithë të panjohurat njerëzve u rekomandohet të dezinfektojnë objektet”, sipas udhëzimeve të lëshuara nga agjencia e OKB-së.

Dizinfektimi do te ishte gjeja me e mire dhe ju do te ishit te mbrojtur.

Udhëzimet i referohen një studimi te ri qe eshte bere kohet e fundit që tregoi se ”virusi mund të mbijetonte jashtë deri në shtatë ditë” dhe pse efektet e tij jane te ulta ndaj mos u beni merak .

OBSH gjithashtu vuri në dukje se ”studimet mbi aftësinë e koronavirusit për të mbijetuar duhet të shihen me njëfarë skepticizmi, pasi studime të tilla kryhen në laboratorë me pak ndikim në kushtet e botës reale”.

Në studimin e cituar, virusi mbijetoi në çelik, inoks dhe plastikë për katër ditë, te gotat dy dhe në pëlhurë dhe dru për një ditë.

Një studim tjetër ka treguar që mbijeton për katër orë në bakër, 24 orë në karton dhe 72 orë në plastikë dhe çelik dhe inoks.

Ndaj beni kujdes dhe ruani distancimin social mbani doreza dhe mask dhe perdorni dizinfektues