Dalin te dhena te reja, ja edhe sa muaj do mbeten te izoluar shqiptaret

Vendi yne ka shume mundesi te mbertet i izluar te pakten edhe gjate dy javeve te para te gushtit ose gjate gjithe veres.

Megjithate te dhenat e fundit japin pak shprese qe Bashkimi Europian te ndryshoje vendimin pas dy ditesh pra ne 1 Gusht sic parashikohej per hqapjen e kufijve.

BE vazhdon te zgjeroje izolimin pasi ka perjashtuar Serbine dhe Malin e Zi e vazhdon me izolimin per vendet anetare.

Keshtu rastet ne rritje ne Spanje kane detyruar disa vende te vendosin bllokimin e levizjeve te ndersjellta me kete vend.

Por edhe per vendin tone e per vendet e rajonit si Maqdonia e Veriut, Bosnja, Serbia apo Mali i Zi kane nje ritem ne rritje dhe kjo situate nuk i ben optimist per situaten e hapjes se kufirit pasi gjithashtu duhen qe ne 100 mije banore shifrat duhet te jene njejte me vendet e BE.

Prandaj meqe e kemi dukshem situaten e vendit tone aspak favorizuese per vendet e BE e po ashtu me vendet vendim marrese si Gjermania dhe Franca.

Të rikuperuar janë 2,789 persona por aktivë me COVID-19 mbeten 2,060 shqiptarë, prej të cilëve 17 aktualisht janë në gjendje kritike. Rastet në total për 1 milion banorë janë 1,737 dhe 51 kane humbur jeten për po kaq banorë. Ne total Shqipëria ka kryer 34,477 teste, ose 11,981 teste për 1 milion banorë, ndërsa popullsia zyrtare e vendit tonë është 2,877,556 banorë.

Ndersa Kroacia qe eshte vend i BE-se por me te njejten popullsi sa Shqiperia ka 42 raste te reja dhe 1 humbje jete ne 24 oret e fundit e nderkaq Bosnja me nje popollsi te ngjashme ka shenuar 268 raste dhe 3 humbje jete ne 24 oret e fundit.

Mirepo ne Greqi vetem 52 raste te reja jane shenuar per 24 oret e fundit e vetem 1 jete e humbur.

Gjermania per diten e sotme ka shenuar 207,508 raste ne pergjithesi e vetem sot 129 raste pothuajse gati sa Shqiperia. Por nese e llogarisim per 1 milion banore diferenca eshte e madhe sepse popullsia e Gjermanise eshte 25 here me e madhe se e Shqiperise.

Franca si vendi i dyte vendimmarres i BE-se ne total 183.079 raste por per 24 oret e fundit s`ka perditesime edhepse behet e ditur se tashme te gjithe ata qe kerkojne azil ne France po kthehen mbrapsht.

Ne keto kushte edhe shqiptaret si te gjithe vendet e Ballkanit po shpresojne se ne shtator te bjere vala e pandemise qe ata te rifitojne te drejten e levizjes se lire per ne zonen Schengen apo ne vendet e BE-se.