Lajmi i mire/Gjermania eshte duke punuar fort per hapjen e kufijve te evropes brenda keti muaji

0
636

Gjermania eshte duke punuar qe vendet e BE te hapen per te gjithe bashk dhe me ballakanin.Evropa duhet te hapet dhe jeta te kthehet si ne fillim.

Mbyllja e kufijve ka shkaktuar deme ne ekonomi ndaj duhet te hapen kufijne per nje levizje te ekonomis.

Por problemi eshte se Hungaria njoftoi një ndalim për jo-rezidentët që hyjnë në territorin e saj duke filluar nga e marta ndaj ky eshte nje gabim sepse ne duhet ta hapim dhe jo te shkojme drejt mbylljes.

Përpara një takimi të të dërguarve të shteteve anëtare të mërkurën, Gjermania paraqiti një dokument diskutimi, e siguruar nga AFP, i cili ofroi disa propozime për një bashkëpunim më të madh.

Në të, Berlini theksoi se është ende përgjegjësi e secilit shtet anëtar që të marrë masat që i konsideron të përshtatshme.

Sidoqoftë, një “qasje e fragmentuar” ndaj kufizimeve të udhëtimit “duhet të shmanget” në mënyrë që të mos përsëritet situata kaotike në mars, kur vendet mbyllin kufijtë pa konsultime.

“Pyetja është nëse është e mundur të identifikohen fushat ku është më e mundur, koordinim më i ngushtë”, tha një diplomat i BE.

“Pyetja e parë është nëse mbështetet një koordinim më i ngushtë nga të gjitha vendet anëtare,” shtoi diplomati.

Tani për tani, shtete të ndryshme anëtare përdorin kritere të ndryshme për të vendosur kufizime të udhëtimit, dhe këto mund të zbarkojnë pa paralajmërim, si në rastin e Hungarisë.

Komisioni Evropian, krahu ekzekutiv i BE, tha se mbështeste përpjekjen dhe i nxiti vendet larg ndalimeve të udhëtimeve, të cilat nuk ishin efektive, tha ai ndaj kufiri duhet te hapet brenda tetorit dhe shpresojm qe ne muajin tetor te kete me shume leshime dhe lehtesira per qytetaret evropian.