Doktorët ortopedë: Kjo pije shkatërron kockat dhe ju vazhdoni ta pini çdo ditë!

0
261

I nderuar doktor: Jam informuar disa vite më parë se pijet e gazuara dobësojnë kockat, duke nxjerrë kalciumin prej tyre. A eshte e vertete? Cila do të konsiderohet një shumë e pranueshme për një adoleshente apo grua pas menopauzës? A do të ishte më i mirë uji i burimit të gazuar?

Pergjigjet doktori-Pijet e gazuara janë të kudondodhura në shoqërinë tonë. Edhe shkollat i shesin. Më tej, si prindërit ashtu edhe fëmijët shpesh përdorin pijet e gazuara si burimin kryesor të lëngjeve, duke shmangur ujin e thjeshtë – thelbin e jetës. Dëshmia midis marrjes së sodës dhe rrezikut të mbipeshes është e pakundërshtueshme. Tani le të shohim provat mbi densitetin e kockave.

Pothuajse 20 vjet më parë, një studim i botuar në Journal of Bone and Mineral Research zbuloi se minjtë që pinin kola kishin nivele më të ulëta të kalciumit, nivele më të larta të fosforit, nivele më të ulëta të vitaminës D dhe nivele më të larta të hormonit paratiroid sesa minjtë që pinin ujë. Ata gjithashtu kishin densitet më të ulët të kockave në kockën e femurit (ijet).

Një studim i vitit 2006, i botuar në American Journal of Clinical Nutrition, vlerësoi sasinë e pijeve të gazuara kola dhe jo-cola, me dhe pa sheqer, të konsumuara nga 1,125 burra dhe 1,413 gra. Studimi ndoqi pjesëmarrësit për 25 vjet dhe më pas kontrolloi dendësinë e tyre minerale të kockave. Autorët nuk gjetën një lidhje midis pijeve të gazuara jo-cola dhe densitetit më të ulët të mineraleve të kockave tek burrat ose gratë. Ata as nuk gjetën një lidhje midis konsumit të kola-s dhe densitetit më të ulët të kockave te meshkujt. Megjithatë, gratë që pinin pije të gazuara kola kishin densitet mineral të kockave dukshëm më të ulët se ato që nuk pinin pije të gazuara, pavarësisht nëse pijet e gazuara përmbajnë sheqer ose ëmbëlsues artificialë.

Një tjetër studim i Journal of Clinical Nutrition, i botuar në vitin 2014, ndoqi më shumë se 73,000 gra midis moshës 30 dhe 55 vjeç për 30 vjet. Në fund të studimit, ata zbuluan se shkalla e thyerjes së ijeve ishte 10 për qind më e madhe tek gratë që pinin më shumë se 10 pije të gazuara (të të gjitha llojeve) në javë, krahasuar me ato që nuk pinin asnjë pije të gazuar. Autorët më pas krahasuan gratë me të njëjtin indeks të masës trupore që pinin sode kundrejt atyre që nuk pinin. Këtu autorët gjetën një korrelacion të rëndësishëm midis marrjes së sodës dhe frakturave të ijeve. Gratë që pinin pesë deri në 10 pije të gazuara në javë kishin 16 për qind më shumë rrezik për fraktura të ijeve, dhe gratë që pinin më shumë se 10 pije të gazuara në javë kishin një rrezik 42 për qind më të rritur për fraktura të ijeve. Rritja e shkallës së frakturës së kofshës u pa si në pijet e gazuara me kafeinë ashtu edhe në ato pa kafeinë, si dhe në cola dhe jo-kola.

Uji i gazuar i burimit është thjesht ujë me gaz dioksid karboni të tretur, por kjo nuk do të thotë se nuk është acid. Niveli i pH-së është midis 3 dhe 4 – më i lartë se 2.5 pH i pijeve të gazuara – ndërsa uji ka një pH prej 7. Aciditeti mund të përbëjë një problem, por një studim i botuar në British Medical Journal në 2005 nuk gjeti asnjë ndryshim në shënuesit për qarkullimi i kockave midis grave në postmenopauzë që pinin ujë mineral të gazuar për tetë javë dhe grave në postmenopauzë që pinin ujë mineral të thjeshtë.

Këshilla ime është: Bëjeni ujin e thjeshtë burimin tuaj kryesor të lëngjeve. Gjithashtu, dhe kjo është e rëndësishme, minimizoni sasinë e pijeve të gazuara që ju dhe adoleshenti juaj pini. Përveç lidhjes së tyre me obezitetin, ato duket se rrisin rrezikun e densitetit të ulët të kockave dhe frakturave të kockave.

Dr.Robert Ashley, MD, është një internist dhe asistent profesor i mjekësisë në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos.