Del ligji i ri: Ja se si mund te merrni tani pasaporten Italiane

0
850

Per vitin e kaluar ka rezultuar se kane marre nenshtetesine italiane 21.148 shqiptare dhe kjo sipas ligjin ne fuqi.

Per tu bere shtetas Italian mund te ndjekesh 4 rruge:
Nepermjet ius sanguinis, nepermjet marteses me qytetar italian, me ius soli dhe natyralizmit.

Rruga e pare eshte kur ke ne lidhje gjaku ndonje italian edhe pa ditur asnje fjale italisht.

Martesa me Italian/e ka gjithashtu te drejten e te berit nje familje dhe ne rast se jetohet ne Itali do te duhen 2 vjet martese, e ne te kundert sese jetojne jashte shtetit duhen 3 vjet ku perfshihet jetesa e perbashket pa zgjidhje martese.

E ne rrugen e trete ius soli, kjo eshte e drejte vetem e atyre qe kane lindur ne Itali nga qytetare te huaj. Por kushti per kete eshte te vertetohet se prinderit kane jetuar rregullisht ne Itali dhe menjehere sapo te mbushin 18 vjec mund te kerkojne shtetesine por pa kaluar ky vit sepse nuk behet me.

Ndersa rruga e 4 eshte natyralizmi qe perfshin lejeqendrimin e rregullt ne Itali per rreth 10 vjet por ketu i shtohen edhe 5 vjet pas paraqitjes se kerkeses qe gihsej 15 vite kerkon marrja e shtetesise per natyralizem.

Mirepo ligji i ri i jep te drejte shtetesie edhe femijeve qe kane ardhur ne Itali pa mbushur 12 vjec pasi ketu vleresohet lidhja me kulturen dhe formimin qe ka marre femija, e tashme e njohur me ius culturae. Personi duhet te kete 5 vjet arsimim ne Itali per kete ligj.

Por edhe ata qe kane hyre ne Itali pa mbushur 18 vjec mund te bejne kerkese nese kane jetuar 6 vjet rregullisht ne Itali me studime te mirefillta.

Kjo eshte pak a shume ndryshimi i ligjit Italian per shtetesine.