Çfarë duhet të kemi patjetër në shtëpi në raste izolimi nga pandemia?

0
1126

Megjithese u dyshua dhe u la gjate ne pritje, OBSH-ja e deklaroi se jemi ne nje gjendje pandemie te krijuar nga KoronaVirusi.

Kujtojme se cdo gje nisi nga nje province e Kines dhe u perhap shume shpejt e me ritme te paimagjinueshme ne mbare globin.

Situata qe eshte krijuar ka nevoje te merret seriozisht dhe te bejme izolim sa me shume te mundemi brenda shtepive duke evituar daljet dhe kontaktet me persona te tjere.

Me poshte do t`iu sjellim nje liste te gjerave me te domosdoshme qe eshte hartuar nga Departamenti i Sigurise se Brendshme ne ShBA ne bashkepunim me Kryqin e Kuq:

Si fillim duhet te kemi rezerva ushqimore dhe uje te pijshem per te pakten dy jave.
Ketu permendim produktet e thata dhe ato te konservuara qe jane te thjeshta ne pergatitje si: makarona, oriz, miell, fasule tershere; si edhe konserva domatesh, fasulesh me leng, ton e sardele.

Eshte bazike te keni paresore larjen e shpeshte dhe e plote e duarve qe te jemi te mbrojtur nga virusi.
Ketu mos harrojme sendet e higjienes sapunin, letrat higjienike, shampot e peceta higjienike dhe kujdesi ndaj foshnjave me produktete e posacme.

Po ashtu per personat me semundje kronik ete kene ilacet e tyre per 1 muaj dhe te mbani ne shtepi kutine e ndihmes se shpejte ne raste emergjente te papriturash per prerje, enjtje, djegie apo ngerce muskulare.

Mos nguroni te mbani termometer, gershere, fasho apo antibiotike per raste te tjera.

Gjithsesi cdo gje eshte ne varesi edhe te individit dhe zones ku ndodhet sepse mund te kei afer farmaci, dyqane ushqimore apo qendra shendetesore.

Ju lutemi edhe nje here per hir te se ardhmes se Shqiperise permbajuni rekomandimeve te higjienes dhe qendro ne shtepi.