“2020 ishte shansi i fundit”, ja si do të udhëtojnë tani shqiptarët drejt vendeve të BE-se në 2021-n

0
771

Bashkimi Evropian duke filluar nga viti qe vjen do te prezantoje nje sistem te ri vizash qe do te perdoret per udhetaret qe deshirojne te shkojne ne vendet e Schengenit.

Programi i ri eshte quajtur ETIAS, ose Sistemi Elektronik i Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit, ka për qëllim filtrimin e udhëtarëve që vijnë nga vendet e tjera si një përgjigje për të siguruar kufijtë evropianë.

Ai program eshte menduar qe në vitin 2016 dhe u deshën katër vjet për t’u zhvilluar, dhe tashme të gjithë udhëtarët shqiptarë do të duhet të kenë një ‘ETIAS’ nëse dëshirojnë të vizitojnë një vend të Shengenit, qe perfshin edhe shtetet fqinj Greqine dhe italine etj.

ETIAS nuk eshte vetem per kufijte tokesor por edhe per ate detare dhe ajrore, si dhe për udhëtarët të cilët do të kalojnë vetëm përmes Shengenit gjatë rrugës për në destinacionin e tyre përfundimtar.

Por si merret ‘ETIAS’ nga qytetarët shqiptarë?

Procesi për marrjen e një ‘ETIAS’ për Qytetarët Shqiptarë është shumë i thjeshtë dhe i shpejtë. Aplikantëve do t’ju duhet vetëm rreth 15 minuta nga koha e tyre për të përfunduar aplikacionin, gjë që mund të bëhet nga çdo smartphone, kompjuter ose tablet që ka qasje në internet. Rezultati zakonisht dërgohet menjëherë në adresën e postës elektronike të aplikantit.

Çfarë dokumentesh duhen

Ekzistojnë vetëm një pjesë e vogël e Kërkesave të ‘ETIAS’ për Qytetarët Shqiptarë. Ato përfshijnë sa vijon:

-Një pasaportë e vlefshme e azhornuar dhe e lëshuar nga Shqipëria. Kjo pasaportë duhet të jetë e vlefshme për të paktën tre muaj nga data kur udhëtari planifikon të hyjë në zonën Shengen. Nëse pasaportave ju kanë mbetur më pak se tre muaj, ne rekomandojmë të merrni një pasaportë të re përpara se të aplikoni për ‘ETIAS’.

-Një formë e vlefshme pagese për të paguar tarifën e aplikimit, të tilla si një kartë krediti ose debiti.

-Një adresë emaili për të marrë njoftime në lidhje me statusin e ‘ETIAS’ të aplikantit.

-Sapo të plotësohen të gjitha këto kërkesa, udhëtarët mund të vazhdojnë me aplikimin e tyre ‘ETIAS’.

Procesi i Aplikimit ETIAS për Qytetarët Shqiptarë

Aplikimi ‘ETIAS’ për Qytetarët Shqiptarë është i thjeshtë dhe zgjat më pak se 15 minuta. Aplikimi do t’u kërkojë udhëtarëve disa detaje personale, duke përfshirë edhe:

-Emri i plotë

-Data e lindjes

-Gjinia

-Kombësia

-Informacion për pasaportën (Numri, data e lëshimit, data e skadimit)

-Informacioni i kontaktit (adresa e shtëpisë, numri i telefonit)