Home TE NDRYSHME Si pritet te jete kjo vere per vendin tone ? Lënë pa...

Si pritet te jete kjo vere per vendin tone ? Lënë pa fjalë me parashikimin meteorologët, mësojeni

153
0

Stina e verës ende duket larg, megjithate midis një dimri që herë pas here kthehet dhe një pranvere që do të dëshironte të hapte rrugën e tij me arro gancë, konfigurimi klimaterik i motit që ne mund ta gjenim duke përjetuar në semestrin tjetër fillon të shqetësojë pak ekspertët.

A do të karakterizohet sezoni i ardhshëm i verës nga nxehtësia e vazhdueshme si ajo e vitit 2003? Le të bëjmë një përmbledhje të situatës duke analizuar parashikimet e para zyrtare për qershor dhe korrik.

Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje ne duhet të mbështetemi në të ashtuquajturat parashikime afatgjata të klimës: një përpjekje për të parashikuar, paraprakisht, trendin meteorologjik në vija të gjera mbi shkallët e zonës së gjerë.

Një metodë për të bërë parashikime sezonale është vlerësimi i një sërë indeksesh (diellor, atmosferik, oqeanik dhe të tjerë) dhe telekoneksionet e mundshme (nëse kjo ndodh në këtë pjesë të planetit, atëherë statistikisht pas një kohe në atë pjesë tjetër, planeti do të ndodhë kështu).

Në Evropë, lider në sektor është Qendra Evropiane për Parashikimin Meteorologjik Afatmesëm, ECMËF.

Epo, tendencat e para sezonale konfirmojnë ano. mali termike pozitive madje deri në + 1.5 ° C për periudhën dy mujore qershor-korrik krahasuar me 30 vitet e fundit. Por çfarë do të thotë kjo? Në shikim të parë, një shkallë e vetme e ndryshimit mund të duket pak, por, nga pikëpamja klimatologjike, është një vlerë e respektuar, një kambanë ala. rmi .

Po, sepse kjo mund të jetë një sinjal i valëve të mundshme të nxehtësisë nga kontinenti Afrikan tashmë në pjesën e parë të sezonit me mundësinë e arritjes ose tejkalimit të 30 ° C gjatë disa ditëve. Një prag që, siç e dimë, i kombinuar me sasinë e lagështisë në ajër, bën diferencën midis mirëqenies dhe shenjave të para të shqetësimit.

Me këto premisa, kushtojini vëmendje fenomeneve ekstreme: lajmet e viteve të fundit na kanë mësuar me një ekst. remizim të vërtetë të klimës edhe në gjerësitë tona gjeografike.

Breshëri dhe stuhitë e forta, të ashtuquajturat stuhi, mund të alternohen në mënyrë të pashmangshme me sulme të nxehta afrikane.

Deri më sot, është mirë ta sqarojmë, nuk mund të kemi siguri matematikore se e gjithë kjo ndodh, por të gjitha të dhënat na çojnë në të njëjtën anë, që është drejt skenarëve mjaft ekstremë.