Publikohet HARTA me vendet më të rrezikuara nga tërmeti, shkencëtarët tregojnë qytetet dhe rajonet më të ndjeshme, ja ku futet Shqiperia

Shkencëtarët kanë krijuar modelin e parë të rrezikut nga tërmetet për të gjithë Evropën, i cili do të përbëjë bazën për masat zbutëse dhe për t’i bërë komunitetet më elastike ndaj ndikimeve të fatkeqësive natyrore.

Ekipi, i udhëhequr nga anëtarë të Shërbimit Sizmologjik Zviceran dhe Grupit të Sizmologjisë dhe Gjeodinamikës në ETH Cyrih, thotë se me grupet e të dhënave të përditësuara të modelit të rrezikut, ata kanë një ide më të qartë të vlerësimeve për të gjitha pjesët e Evropës.

Modeli i tyre konfirmon se Turqia, Greqia, Shqipëria, Italia dhe Rumania janë vendet me rrezikun më të lartë të tërmeteve në Evropë, të ndjekura nga vendet e tjera të Ballkanit.

Modeli i parë evropian i rrezikut të tërmetit

Rreziku i tërmetit i referohet kostos së vlerësuar ekonomike dhe humanitare të tërmeteve të mundshëm.

Me këtë informacion të hartuar, shkencëtarët besojnë se vendimmarrësit kanë në dispozicion mjete të reja të vlefshme për të ndërtuar komunitete më elastike, duke ndërtuar ndërtesa dhe arkitekturë që mund të përballojnë rreziqet e tërmeteve.

Modelet “sigurojnë informacion autoritar për të informuar vendimet kombëtare kombëtare në lidhje me zhvillimin e kodeve të projektimit sizmik dhe strategjive të zbutjes së rrezikut”, thotë ekipi.

Ata gjithashtu theksojnë se nxitësit kryesorë të rrezikut nga tërmeti janë ndërtesat e vjetra.

Rreziku është më i lartë në zonat urbane shumë të populluara dhe të ndërtuara, si Stambolli dhe Izmiri në Turqi, Katania dhe Napoli në Itali, Bukureshti në Rumani dhe Athina në Greqi.

Të gjitha këto qytete kanë një histori vuajtjeje nga tërmete të dëmshme dhe nganjëherë katastrofike. Faktorë të tillë si mosha e ndërtesave, popullsia dhe dendësia e ndërtesave dhe kushtet lokale të tokës mund të kontribuojnë në rrezikun e tërmetit.

Turqia, Italia, Rumania dhe Greqia përjetojnë 80 për qind të humbjes mesatare vjetore ekonomike të modeluar nga tërmetet në Evropë, e cila arrin në 7 miliardë euro.

Qytetet duke përfshirë Zagrebin (Kroaci), Tiranën (Shqipëri), Sofjen (Bullgari), Lisbonën (Portugali), Brukselin (Belgjikë) dhe Bazelin (Zvicër) gjithashtu kanë një nivel mbi mesatar të rrezikut nga tërmeti.

Share this: