Profesori turk: Presim tërmet me magnitudë më të madhe se 7.2 i shkallës rihter

Priten perseri lekundje te tjera sizmike ne Turqi dhe profesori i njohur turk Naxhi Gëryr nëpërmjet një statusi ne rrjetet socile ka bërë me dije se vendi mund të lekundet nga një tërmet me magnitudë pak me te larte se heret e tjera.

Por nuk duhet te shqetesohes sepse deri tani lekundjet jane me te qeta.

Nëse i kushtoni vëmendje vendndodhjeve të tërmeteve, zinxhiri i tërmetit 1939-1999 filloi nga Lindja dhe rrëshkiti në perëndim dhe qëndroi në Stamboll.Tërmeti i fundit ishte në Gölcük, tani objektivi është Deti Marmara.

Me tërmetet e Gölcük dhe Düzce, koreja nën Marmara ishte e mbingarkuar. Kjo kore prishet në 30 vjet, në çdo kohë që nga viti 1999 (mund të jetë 5-10 vjet para ose pas).Ndaj pritet perseri lekundje te reja.

Meqenëse nuk kishte tërmet në 20 vitet e para, mundësia e një tërmeti u rrit për më shumë se 50 përqind në periudhën e fundit 10-vjeçare.Dhe lekundjet mund te jene me te forta.

Ndaj dhe shteti shqiptar duhet te kete me shume kujdes ne emergjencat dhe kujdesin e ndertimit te ndertesave te reja.