Po punonte tokën përballë kalasë, por më pas bujku nga Tepelena kuptoi se bëri zbulimin e jetës se tij

Duke punuar token me zetor nje dite nje bujk nga Tepelena ka kuptuar se ka berenje zbulim te madh.

Me vone ai ka marre vesh se zbulimi ishte nje pllake e nje varri te lashte i cili ne brendesi kishte disa ene qe mund te konsiderohen thesare arkeologjike dhe monedha te cmuara.

Me tej ai njoftoi profesor Ethem Ruken per thesarin e gjeturqe me shume gjasa i takon shekullit te 3-te e te 2-te para lindjes se Krishtit.

Ndaj ish ministri i Arsimit ka reaguar menjehere ne facebook duke ngritur nje alarm per trashegimine tone kulturore qe duhet mbrojtur dhe patjeter edhe shpetuar.

Ja postimi i plote i Rukes:

TE SHPETOJME TRASHEGIMINE TONE ARKEOLOGJIKE NE TURAN TE TEPELENES! ESHTE URGJENTE!

Dje postova dicka ne fb per Fortesen e Zharres ne Turan te Tepelenes. Nje banor i zones bashkefshatar dhe miku im, N K, me njoftoi se pak kohe me pare duke punuar me zetor zbuloi nje varr te vjeter qe mesa duket i takon shekullit te 3-te e te 2-te para lindjes se J. Krishtit. Ne varr u gjeten ene qeramike dhe monedha.

Falenderoj shume mikun tim NK qe nuk ka shperdoruar asgje nga gjetjet. Ai eshte nismetari i zbulimit dhe ruajtjes se kesaj trashegimie.

Ka rrezik qe kjo varreze te shperdorohet nese nuk merren masa urgjente per konservim dhe germim, ndaj njoftuam te gjitha agjensite arkeologjike te cilat me shume mundesi do te nisen ne terren.

Eshte e domosdoshme te ndergjegjesohemi per ruajtjen e trashegimise sone te pasur arkeologjike!

Fotot e mëposhtme tregojnë objektet e gjetura: