Ja si mund të rikthejmë nuhatjen pas infektimit me COVID sipas studiuesve

0
286

Studime të shumta po bëhen për njerëzit që luftojnë për të rimarrë ndjenjën e tyre të nuhatjes pasi janë sëmurë me Covid. Studiuesit sugjerojnë që njerëzit t’i nënshtrohen “trajnimit të nuhatjes” në vend që të trajtohen me steroid.

Ky është një proces që përfshin nuhatjen e aromave të ndryshme gjatë një periudhe për të rikualifikuar trurin për të njohur erëra të ndryshme.

Humbja e nuhatjes ishte një nga simptomat kryesore të një infeksioni koronavirus, së bashku me ethe dhe një kollë të vazhdueshme.

Në shumicën e rasteve, humbja e nuhatjes do të kthehet relativisht shpejt pasi sëmundja të ketë kaluar.

Por rreth një në pesë njerëz raportojnë se ende kanë probleme tetë javë pasi u sëmurën.

Një trajtim që është përshkruar nga mjekët është një kurs ilaçesh të njohur si kortikosteroide, të cilat ulin inflamacionin në trup dhe përdoren tashmë për të trajtuar gjendje të tilla si astma.

Por Prof Carl Philpott, nga Shkolla e Mjekësisë Norwich e Universitetit të Anglisë Lindore, i cili ishte pjesë e ekipit që shqyrtonte provat aktuale, tha se kishte shumë pak për të sugjeruar që kortikosteroidet do të ndihmonin në humbjen e nuhatjes.

“Dhe për shkak se ato kanë efekte anësore të mundshme anësore të njohura, këshilla jonë është që ato nuk duhet të përshkruhen si një trajtim për humbjen e nuhatjes post-virale,” tha ai.

“Për fat të mirë shumica e njerëzve që përjetojnë humbje të nuhatjes si rezultat i Covid-19 do të rimarrin nuhatjen e tyre në mënyrë spontane.”

Efektet anësore të steroideve përfshijnë mbajtjen e lëngjeve, presionin e lartë të gjakut dhe problemet me ndryshimet e humorit dhe sjelljen.

Në vend të kësaj, në një letër të botuar në revistën International Forum of Alergy & Rhinology, studiuesit sugjerojnë “trajnimin e nuhatjes”.

Kjo përfshin nuhatjen e katër gjërave që kanë një erë të veçantë, lehtësisht të identifikueshme dhe të njohur – për shembull, portokall, nenexhik, hudhër ose kafe – dy herë në ditë për disa muaj.

Prof Philpott tha se studimi tregon se 90% e njerëzve e rikuperojnë plotësisht nuhatjen e tyre pas gjashtë muajsh.

Nëse nuk kthehet, ai thotë se “trajnimi për nuhatjen” ndihmon në rikualifikimin e rrugëve të nuhatjes së trurit për të njohur erëra të ndryshme.

“Ai synon të ndihmojë rimëkëmbjen bazuar në neuroplasticitetin – aftësia e trurit për të riorganizuar veten për të kompensuar një ndryshim ose dëmtim,” tha ai.