Gjithçka që duhet të dini rreth variantit Delta simptomat e reja dhe pse duhet te keni kujdes

Një variant më ngjitës i koronavirusit, i njohur si delta, po përhapet në Shtetet e Bashkuara dhe në të gjithë botën, duke shkaktuar një rritje të rasteve në disa vende dhe duke bërë që disa kombe të prezantojnë bllokime të reja.

Varianti delta, i cili u identifikua për herë të parë në Indi, tani përbën 25 përqind të rasteve të reja Covid-19 në SHBA, dhe është në rrugën e duhur për t’u bërë versioni mbizotërues i virusit që qarkullon në vend, sipas Qendrave për Kontrollin e Sëmundjeve dhe Parandalimi.

Në një konferencë për lajmet javën e kaluar, Dr Anthony Fauci, eksperti kryesor i sëmundjeve infektive në vend dhe drejtori i Institutit Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive, e quajti variantin delta “kërcënimi më i madh” për eliminimin e Covid-19 në SHBA.

Pse është shqetësim?

Varianti delta u shpall një “variant shqetësimi” nga Organizata Botërore e Shëndetit në maj. Emërtimi përdoret kur ka prova të shtuara se një variant është më i transmetueshëm, shkakton sëmundje më të rënda ose zvogëlon efektivitetin e vaksinave ose trajtimeve. Në SHBA, CDC shpalli deltën një “variant shqetësues” më 15 qershor.

Hulumtimet sugjerojnë se delta, e njohur zyrtarisht si B.1.617.2, është më ngjitëse nga të gjitha variantet e njohura deri më sot, përfshirë variantin alfa shumë të transmetueshëm që u identifikua për herë të parë në Britani. Zyrtarët e shëndetit publik në Mbretërinë e Bashkuar, ku delta përbën më shumë se 95 përqind të rasteve të reja Covid-19, kanë thënë se varianti mund të jetë 40 deri në 60 përqind më i transmetueshëm se varianti alfa, megjithëse studimet janë në vazhdim.

Një nga mënyrat se si epidemiologët përcaktojnë transmetueshmërinë e një varianti të ri është të shqyrtojë atë që njihet si shkalla e sulmit dytësor. Kjo përfshin gjurmimin e kontakteve të ngushta të njerëzve që janë infektuar me versione të ndryshme të virusit dhe shikimin se sa të tjerë rezultuan pozitivë.

Cili është varianti “delta plus”?

Nuk është e pazakontë që një virus të ndryshojë dhe evoluojë ndërsa përhapet, dhe shkencëtarët kanë paralajmëruar prej kohësh që variante të tjera shqetësuese mund të shfaqen me shpërthime të reja.

Në Indi, studiuesit vëzhguan mutacione të ndara nga delta në një nënlinjë të virusit që ata e quajtën “delta plus”. Ndërsa ende nuk është përcaktuar si një variant shqetësimi nga OBSH ose CDC, rastet që përfshijnë delta plus janë raportuar në 11 vende, përfshirë SHBA -në. Ende nuk është e qartë, megjithatë, nëse delta plus mbart rreziqe shtesë ose shoqërohet me rritjen e transmetueshmëria.

A shkakton varianti delta sëmundje ose simptoma më të rënda?

Nevojiten më shumë kërkime, por ka indikacione se varianti delta mund të shkaktojë sëmundje më të rënda. Një studim i botuar më 14 qershor në revistën The Lancet shqyrtoi ndikimin e variantit delta në Skoci, ku ishin shume te infektuar. Studiuesit zbuluan se rreziku i shtrimit në spital nga Covid-19 ishte afërsisht i dyfishuar për pacientët e infektuar me delta, krahasuar me njerëzit e infektuar me variantin alfa.

Nëse për krahasim shikojmë varietetin origjinal, variantin [alfa] në Mbretërinë e Bashkuar dhe tani atë delta, ne po vërejmë se ka një ndryshim në transmetueshmërinë, si dhe potencialin për rezultate më të rrezikshme,” tha Dr Alejandro Perez -Trepichio, një mjek i mjekësisë së brendshme me qendër në Napoli, Florida.

Studiuesit në Mbretërinë e Bashkuar kanë raportuar një ndryshim në simptomat që mund të shoqërohen me variantin delta. Të dhënat nga një aplikacion që më shumë se 4 milion njerëz në Mbretërinë e Bashkuar shkarkuan për të raportuar simptomat, statusin e vaksinimit dhe informacione të tjera demografike çdo ditë zbuluan se simptomat më të zakonshme të Covid-19 tani janë dhimbje koke, dhimbje të fytit, rrufë dhe ethe-të ngjashme me atë që njerëzit mund të përjetojnë një ftohje të keqe.

Disa mjekë në SHBA kanë hasur në një ndryshim të ngjashëm. Gulçimi, kollitja dhe çështje të tjera të mushkërive mbeten simptomat më të zakonshme të Covid-19, i cili u identifikua për herë të parë në Wuhan, Kinë, por disa mjekë kanë vënë re më shumë ankesa të frymëmarrjes së sipërme, të tilla si kongjestion, rrjedhje hundësh dhe dhimbje koke, me kohët e fundit infeksionet.

Ende nuk është e qartë pse simptomat e ftohta po raportohen gjithnjë e më shumë, ose nëse ka një lidhje me variantin delta. Implikimet e një ndryshimi të tillë – nëse ekziston – gjithashtu nuk dihen ende. Një gamë e gjerë simptomash janë shoqëruar me koronavirusin, dhe CDC përfshin kongjestion dhe rrjedhje të hundës në listën e tij të simptomave të mundshme të Covid-19.

marre nga nbcnews.com/science/