BE publikon listën e re për hapjen e kufijve, ja ku ndodhet Shqiperia

0
470

Diten e djeshme Qendra Europiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve ka bërë një përditësim të të dhënave rekomanduese për hapjen e kufijve.

Mirepo ajo qe te bie në sy me teper eshte prirja në rritje e rasteve ditore e te infektuarve me koronavirus.

Keshtu, duke iu referuar numrit të të infektuarve, mesatarja e dy javëve të fundit në 27 vendet anëtare të Bashkimit Europian ka qenë 16 të infektuar për çdo 100 mijë banorë, më 15 korrik, dhe kjo mesatare ishte 13 të infektuar/100 mijë banorë.

Mesatarja është rritur ndjeshëm për vendet e Ballkanit nga 73 raste në 85 për 100 mijë në dy javët e fundit.

Megjithate prirja rritëse më shqetësuese është ajo në Mal të Zi nga 123 raste në 162 raste për çdo 100 mijë banorë.

Sipas Qendrës Europiane, Shqipëria ka 49 raste për 100 mijë banorë, Serbia 91, Bosnje e Hercegovina 120, Maqedoni e Veriut 106, Kosova 140, kurse Mali i Zi 210 të infektuar për 100 mijë banorë, me një rritje prej 39 rastesh.

Ndaj duke parë këtë mesatare në rritje, BE-ja me siguri do të vazhdojë t’i mbajë mbyllur kufijtë për vendet nga Ballkani Perëndimor, pasi edhe Brukseli ka rekomanduar që hapja e kufijve të bëhet sipas një rregulli ku nëse vendet do të raportojnë një mesatare më të ulët se ajo e BE-së në 14 ditët e fundit mund të këshillohet hapja e kufijve mw to