A e dini pse disa njerëz nuk i prek fare Koronavirusi? Ja ku eshte Sekreti

Një studim i ri sugjeron që ftohja e zakonshme mund ta përgatisë trupin e një personi për të lu ftuar koronavirusin me sukses pasi ky eshte hapi per te pasur larg virusin.

Ky eshte një zbulim që ndihmon të shpjegohet arsyeja përse njerëzit kanë përgjigje kaq të ndryshme ndaj koronavirusit dhe mund të japin të dhëna qe ai mos ti infektoje.

Jane bere shume zbulime dhe studime ndaj ky virusi ka shume gjera qe ne nuk i dime por puna intesive e shkencetareve ben qe te kuptojme rruget te cilet kalon virusi.

Shkencëtarët dyshuan se kjo memorje e imunitetit ishte e lidhur me ata njerëz që kishin luftuar më parë ftohjen e zakonshme.

Por ne një studim i botuar të martën në revistën Science përshkruan se si studiuesit nga Instituti La Jolla për Imunologji kërkuan të gjenin prova që mbështesin këtë teori te re dhe qe ne te kuptojme se si funksionon virusi.

Ata analizuan mostrat e gjakut të marra nga lëndë të shëndetshme të mbledhura para pandemisë dhe ekzaminuan qelizat T në ato mostra.

Qelizat T ose qelizat e bardha të gjakut, janë pjesa kryesore e sistemit imunitar të trupit, që prodhojnë antitrupa për të shkatërruar qelizat e infektuara.

Studiuesit thonë se qelizat T mbajnë mend infeksionet e shkuara për dekada pasi një person ka pasur një sëmundje të caktuar.

Në mostrat që ata analizuan, gjetën prova të qelizave T të trajnuara për të luftuar viruset që lidhen me ftohjen e zakonshme.

Ata gjithashtu u befasuan kur panë që shumë nga qelizat T në mostër gjithashtu njohën koronavirusin pa qenë të ekspozuara ndonjëherë drejtpërdrejt ndaj tij.

Studiuesit thonë se kjo mund t’u japë disa pacientëve një fillim të mirë në luftimin e COVID-19, duke i ndihmuar ata të ndërtojnë një reagim më të fortë imunitar.

Kjo mund të shpjegojë arsyen përse disa njerëz marrin virusin dhe kanë pak ose aspak simptoma, ose nuk e marrin virusin fare.