“12 muaj dimër, bore e temp deri në -20 gradë…” shkencëtari paralajmëron se çfarë e pret Tokën

Klima ne planetin tone ka ndryshuar dhe ajo cdo dite ndryshon per shkak te kushteve atmosferike dhe efektit sere qe po ndodh. Shkencetaret thone se 30 vjecari qe do vi do te kete nje “Mini-epokën e Akullnajave”

Sipas “The sun” i ftohti pritet te vi pasi dielli do te ndryshosj ciklin e tij dhe sipas shkencëtarit, Toka do të përballet me një minimum nxehtësie diellore, ku Dielli do të përçojë më pak energji se zakonisht në planetin tonë. Sipas NASA-as, në 2020 Dielli do të arrijë aktivitetin e tij më të ulët që prej 200 vjetësh.

Kjo do të bëjë që temperaturat mesatare të bien deri në 1C që mund të zgjasë për 12 muaj.Por nuk ka vend per tu shqetesuar.

Minimumet diellore janë pjesë e ciklit natyror të jetës së Diellit dhe ndodhin një herë në 11 vjet. Sidoqoftë, pritet që në ditët e vitit 2020 të jetë veçanërisht më ftohtë.

Kjo sepse shënon fillimin e një ngjarje të rrallë të njohur si një Grand Solar Minimum, në të cilën energjia e lëshuar nga Dielli bie edhe më shumë se zakonisht. Kjo ndodh vetëm një herë në 400 vjet, ndërsa shkencëtarët paralajmërojnë se në rajonet e ftohta, temperaturat mund të shkojnë deri në -50 gradë.