Zbuloni nga ekspertet ja sa orë gjumë ju duhen sipas moshës që keni.Do na falenderoni

0
1032

Gjumi eshte nje rehati dhe eshte shume i dobishem per trupin nese ai behet i plote por cdo moshe ka oraret e caktuara per nje gjume te mire dhe te rehatshme.Pas nje gjumi te rehatshem nis nje dite plot energji por kur gjumi eshte i paket e gjith dita nis sikur je i lodhur.

Keto jane rekomandimet nga ekpsertet se cilet jane oraret per moshat e ndryshme.

I porsalinduri (0 deri në 3 muaj): 14 deri në 17 orë.

Bebet (4 deri në 11 muaj): 12 deri në 15 orë

Fëmijët (1 deri 2 vjeç): 11 deri në 14 orë

Parashkollorët (3 deri në 5 vjeç): 10 deri në 13 orë

Mosha e shkollës (6 deri 13 vjeç): 9 deri në 11 orë

Adoleshentët (14 deri në 17 vjeç): 8 deri në 10 orë

Të rinjtë (18 deri në 25 vjeç): 7 deri në 9 orë

Të rriturit (26 deri 64 vjeç): 7 deri në 9 orë

Të moshuarit (mbi 65 vjeç): 7 deri në 8 orë.

Por per nje gjume te rehatshem ju duhen keto gjera:

Ushtroni çdo ditë aktivitet fizik nga 10 minuta deri ne 1 ore sipas mundesive qe keni.

Mos shikoni TV 1 orë para se të shkoni në gjumë sepse ju a largon gjumin.

Shmangni pijet me gaz dhe me kafeine.

Mos pini kafe para gjumit sepse ju largon gjumin.

Qëndroni brenda orarit tuaj të gjumit

Zgjedhni dyshekun dhe jastëkun që ju përshtatet