Studimi i fundit : Ky është vendi ku Кorоnavirusi nuk mund të jetojë dhe as nuk mund të shumohet

0
1350

Një studim i shkencëtarëve rusë ka treguar se uji pothuajse plotësisht mund ta shkat ërrojë koronavirusin e ri brenda 72 orëve.

Rezistenca e virusit varet drejtpërdrejt nga temperatura e ujit – 90 për qind e grimcave të viirusit vd. esin në ujë në temperaturë të dhomës brenda 24 orëve dhe 99,9 për qind brenda 72 orëve, tregoi studimi i Qendrës Shtetërore Kërkimore të Virologjisë dhe Bioteknologjisë VECTOR.

Megjithese virusi mund të jetojë në ujë në kushte të caktuara, por ai nuk shum ohet as në det, as në ujë të freskët, tregoi studimi.

Mirepo, ai mbetet aktiv deri në 48 orë në sipërfaqe çeliku të pandryshkshëm, linoleumi, qelqi, plastike dhe qeramike.

Hulumtimi zbuloi se virusi është i paqëndrueshëm dhe shumica e dezinf, ektuesve shtëpiakë janë efektivë kundër tij

Ai tregoi se alk, olet etilike dhe izopropile me përqendrim 30 për qind mund të vr, asin deri në një milion grimca të viirusit në gjysmë minute, duke kundërshtuar studimet e mëparshme që thanë se një përqendrim prej mbi 60 për qind është i nevojshëm për të shkat, ërruar grimcat