Home SHENDETI Nuk mund ta besoni se çfarë shkakton Autizmin

Nuk mund ta besoni se çfarë shkakton Autizmin

72
0

Studiuesit përfundimisht zbuluan se çfarë shkakton autizmin :

Gjenet “e gabuar”

Studimet e kaluara, sipas Science Alert, “kanë treguar se çrregullimi i spektrit të autizmit (ASD) është i lidhur me gjenet e veçanta”, që do të thotë se gjasat për të pasur më shumë se një fëmijë me ASD janë më të larta, sepse ato ndajnë gjene të ngjashme. Science Alert thekson se gjenet përgjegjës nuk mund të gjenden në të vërtetë në prindërit. Një studim zbuloi se ndryshimet gjenetike mund të ndodhin gjatë zhvillimit në mitër – mutacione postezozike mozaik.

Çfarë është çrregullimi i spektrit të autizmit?

“Autizmi, ose çrregullimi i spektrit të autizmit, i referohet një sërë kushtesh të karakterizuara nga sfidat me aftësi sociale, sjellje të përsëritura, komunikim jo-verbal si dhe nga forca dhe dallime unike”, thotë Autism Speaks. Megjithatë, llojet e autizmit ndryshojnë nga personi në person. Disa njerëz me autizëm mund të kenë nevojë për shumë ndihmë, ndërsa të tjerët jo shumë.

Autism Speaks vë në dukje se autizmi është më i zakonshëm tek djemtë sesa tek vajzat, disa njerëz me autizëm mbeten joverbal, ndërsa disa kanë një paaftësi intelektuale. Përveç kësaj, disa çështje shëndetësore dhe mendore shpesh ndodhin përkrah autizmit: ankthi, deficiti i vëmendjes dhe çrregullimi i hiperaktivitetit (ADHD), çrregullimet gastrointestinale (GI), fobitë, dhe çrregullimet e gjumit.

Shumica e fëmijëve nuk diagnostikohen deri në moshën dy deri në tre vjeç, kur komunikimi sidomos mbetet prapa moshatarëve të tyre. Autizmi nuk është një nevojë e veçantë që mund të parandalohet ose të “fiksohet” me zgjedhje të drejta prindërore. Nuk ka asnjë kuptim të fajësosh veten për mangësitë tuaja si prind nëse fëmija juaj është në spektrin e autizmit. Fëmijët me autizëm janë qenie njerëzore unike dhe interesante. Ata e shohin botën ndryshe dhe kanë një perspektivë të veçantë në botën rreth tyre. Ndërsa disa forma të autizmit mund të jenë më të rënda, ka shumë burime në dispozicion të prindërve për të marrë njohuri, ndihmë dhe madje edhe grupe mbështetëse në disa fusha.

Burimi: FamilyShare

©gatuajshendetshem/a.c./

(Visited 240 times, 1 visits today)