Lajm i mire/Shkencëtarët japin lajmin e madh, zbulojnë “pikën e dobët” të koronavirusit

0
1113

Lajme te mira vijne nga shkencëtarët nga Universiteti i Kansas kanë zbuluar piken me te dobet ndaj koronavirusit.

Portali Science Daily raporton se ekspertët testuan një agjent terapeutik kundër coronavirusit dhe zbuluan se 3CLpro (C30 endopeptidaza) është një enzimë thelbësore në zhvillimin e virusit SARS-CoV-2 dhe kjo ka nje efekte ndryshe ndaj koronavirusit.

Proteazat e coronavirus 3CL janë objektiva të fortë terapeutik pasi ato luajnë një rol jetësor në replikimin e coronavirusit.

Me rastin e përdorimit të inhibitorëve të gjetur të kësaj proteazë në minj laboratorë, rezultoi se ky preparat ndalon përsëritjen e virusit.

Sipas shkencëtarëve, një ndikim i tillë në “pikën e dobët” të virusit bën të mundur bllokimin e riprodhimit jo vetëm të MERS, por edhe të virusit korona MERS-CoV dhe SARS-CoV-2.

Si hap tjetër, ekspertët theksojnë nevojën për të testuar efektivitetin e ilaçit te njerëzit ndaj shpresojme qe ky eshte nje zbulim i rendesishem ndaj koronavirusit shpresojme qe ne ditet ne vijim te marrim lajme te mira ndaj luftes kunder covid 19