Ja sa jave të zgjasin simptomat e koronavirus sipas eksperteve

0
1213

Miliona njerez jane infektuar me COVID-19 ajo ka nje perhapje te shpejte dhe ja se sa kohe zgjasin simptomat tek te semuret
Një studim i JAMA botuar në Shkurt analizoi të dhënat nga 44,415 pacientë me koronavirus në Kinë dhe zbuloi se 81% e rasteve ishin klasifikuar si të lehta, 14% ishin të rënda dhe vetëm 5% ishin kritike.
Megjithatë, kjo nuk është një sëmundje që dëshironi të prekeni dhe efektet e saj mund të jenë fatale – veçanërisht tek të rriturit e moshuar dhe personat pa imunitet. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) zbuluan kohët e fundit se virusi gjithashtu mund të shkaktojë efekte të qëndrueshme shëndetësore tek të rriturit e mëparshëm të shëndetshëm.
Këtu janë simptomat e koronavirusit që duhet ti dini, sa mund të zgjasin ato dhe çfarë mund të bëni për të mbajtur veten të sigurt dhe ata përreth jush.
Cilat janë simptomat e COVID-19?
Kjo është arsyeja pse, deri vonë ne njihnim vetëm tre shenja të COVID-19: ethe, kollë dhe gulçim. Por agjencia ka vazhduar të azhurnojë listën e saj zyrtare të simptomave:

Ethe ose të dridhura

Kollitja

Gulçim ose vështirësi në frymëmarrje

Lodhja

Mbingarkesë ose rrjedhje hundësh

Të përziera ose të vjella

Diarre

Dhimbje muskulore

Dhimbje koke

Dhimbje të fytit

Humbje e re e shijes ose erë

Ndonjëherë, një person mund të mos zhvillojë fare simptoma. Nëse përfundoni me simptoma, sidoqoftë, CDC rekomandon të qëndroni në shtëpi dhe të bëni më të mirën tuaj për të shmangur kontaktin me të tjerët. Nëse simptomat tuaja përkeqësohen, telefononi mjekun tuaj për të diskutuar se si po ndiheni përpara se të drejtoheni në një spital, ku mund të përhapni potencialisht virusin nëse e keni (ose ta merrni nëse në të vërtetë nuk e keni).
Sa zgjasin simptomat e koronavirusit?

Simptomat e COVID-19 mund të shfaqen diku midis dy deri në 14 ditë pasi të jeni ekspozuar, thotë CDC. Kohëzgjatja e sëmundjes suaj varet nga disa faktorë. Në përgjithësi, “shumë njerëz kanë simptoma për dy javë – disa më shumë dhe të tjerët një kohëzgjatje më të shkurtër”, thotë Richard Watkins, MD, mjek i sëmundjeve infektive dhe profesor i asociuar i mjekësisë së brendshme në Universitetin Mjekësor të Verilindjes së Ohajos.
“Pacientët me sëmundje më të rëndë po shihet se kanë nevojë për kujdes dhe vazhdojnë të kenë simptoma të tilla si marrje fryme për gjashtë javë ose më shumë”, thotë David Cennimo, MD, një ekspert i sëmundjeve infektive dhe asistent profesor i mjekësisë në Shkollën Mjekësore Rutgers New Jersey.

Megjithatë, jo të gjithë me një formë të lehtë të virusit kthehen shpejt. Në një sondazh të fundit, CDC zbuloi se një numër i konsiderueshëm i pacientëve të rinj më parë të shëndetshëm – një në pesë – nuk janë kthyer në shëndetin e tyre të zakonshëm brenda 14 deri në 21 ditë pasi kanë rezultuar pozitiv për virusin.

Në fakt, agjencia zbuloi se 26% e të rinjve 18 deri në 34 vjeç që kishin një rast simptomatik të COVID-19 kishin simptoma të zgjatura – më së shpeshti një kollë, lodhje dhe gulçim – më shumë se dy javë pasi ishin testuar për virusin. Ky numër u rrit ndërsa njerëzit u rritën: 32% e 35- deri në 49-vjeçarë raportuan të njëjtën gjë, së bashku me 47% të atyre që ishin 50 ose më shumë.