Home SHENDETI Ja cili është shkaku që kanceri tek fëmijët është në rritje, dhe...

Ja cili është shkaku që kanceri tek fëmijët është në rritje, dhe të gjithë prindërit duhet të kenë kujdes?

192
0

Asnjë statistikë nuk mund të përkthejë kurrë shkatërrimin që vjen me dënimin, “zonjë, fëmija juaj ka kancer.” Lajmi për kancerin e një fëmije është si një ciklon që shkakton kërdi në një familje të tërë; për fat të keq, gjithnjë e më shumë familje janë duke e dëgjuar atë.

Megjithëse më shumë se 80 për qind e fëmijëve me kancer në SHBA tani mbijetojnë pesë vjet ose më shumë, incidenca e kancerit të fëmijërisë është rritur vazhdimisht me një mesatare prej 0.6 për qind në vit që nga viti 1975 për t’u bërë shkaku numër një i vdekjes nga sëmundja tek fëmijët.

Sipas Organizatës amerikane të kancerit të fëmijërisë, “Vetëm këtë vit, më shumë se 1250 fëmijë nën moshën 15 vjeçare do të vdesin nga kanceri i fëmijërisë”.

Çfarë është e gabuar me fëmijët tanë? Çfarë i bën ata të sëmurë në radhë të parë?

Faktorët e rrezikut të lidhura me stilin e jetesës, siç janë mbipeshë dhe zakonet si pirja e duhanit dhe pirja e alkoolit, njihen të luajnë një rol të madh në shumë lloje të kancerit të rritur, por nuk janë zyrtarisht të lidhura me kancerin e fëmijërisë, ndikojnë ne rrezikun e kancerit.

Megjithatë, hulumtimet e fundit kanë zbuluar një mbivendosje të mundshme mes kancerit dhe autizmit (një kërcënim gjithnjë në rritje për fëmijët tanë: sot, një në 68 fëmijë amerikanë janë autikë, 30 për qind më shumë se në vitin 2012).

Sipas studiuesve në Spitalin e Përgjithshëm Massachusetts, kanceri dhe autizmi mund të jenë devijime sipërfaqësisht të ndryshme në zhvillim dhe funksione, që në një nivel më të thellë rrjedhin nga mekanizmat e zakonshëm në lidhje me rrugët sinjalizuese të lidhura me ndryshimet metabolike.

A mund të jenë të gjithë ata fëmijë të diagnostikuar me kancer dhe autizëm viktima të rritjes së toksicitetit që na helmojnë edhe para lindjes?

Një studim i udhëhequr nga Grupi Punues Mjedisor gjeti një mesatare prej 200 kimikatesh industriale dhe ndotësish në gjakun e kordonit të kërthizës nga foshnjat.

Testet zbuluan deri në 287 kimikate në gjakun e kordonit të kërthizës, prej të cilëve 180 janë të njohura që shkaktojnë kancer tek njerëzit ose kafshët. Dhe sapo të fillojmë të hame dhe të pime si fëmijë të vegjël, burime shtesë të ndotjes gjejnë rrugën e tyre në trupin tonë.

Në 2012(FDA) e ndaloi Bisphenol A (BPA) – një kimik që përdoret për dekada në prodhimet plastike për t’u përdorur në prodhimin e të gjitha shisheve të foshnjave dhe kupave të pijshëm.

Për fat të keq, shumë produkte të konsumit ende prodhohen me BPA.

Edhe nivelet e ulëta të BPA ndikojnë në hormonet që kontrollojnë zhvillimin e trurit, sistemin riprodhues dhe sistemin imunitar.

Institutet Kombëtare të Shëndetit dhe Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit zbuluan se nivelet e BPA në njerëz janë zakonisht më të larta se nivelet që shkaktojnë efekte të padëshirueshme në studimet e kafshëve.

Nuk ka përshkrim më profetik të kësaj gjendjeje sesa ajo që shkruante Dr Ghislaine Lanctot në hyrje për ri-botimin e vitit 2002 të librit të saj “Mafia mjekësore”, “Ushqimi është i rrezatuar, qumështi i pasterizuar, gjenet e modifikuara, uji është i ndotur, dhe ajri është i helmuar.

Fëmijët marrin 35 vaksina para se të hyjnë në sistemin shkollor.
Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, “arsyet për ndryshimet e ADN-së që shkaktojnë kancerin e fëmijërisë nuk janë të njohura”.

Mbështetja dhe ringjallja e funksionimit të sistemeve të trupit në baza ditore përmes formulave të fuqishme dhe të plota të ushqimit të tërë është hapi i nevojshëm tjetër për të mbrojtur shëndetin tonë.

Përfundimisht, hapi i fundit duhet të jetë përfshirja e shtojcave që ndihmojnë në luftën kundër viruseve gjithnjë e më të zakonshme, si virusi Epstein-Barr (EBV), virusi i papilomës njerëzore (HPV), virusi i hepatitit B dhe C, virusi i herpesit njerëzor dhe HIV. Të gjithë janë të aftë të shkaktojnë zhvillimin e kancerit.

Shtesa të tjera mund të mbështesin një nivel të shëndetshëm të qelizave të bardha dhe trombocitet, të cilat mbeten në thelbin e imunitetit tonë. Disa studime tregojnë se disa fragmente të ARN-së specifike do ta bëjnë këtë.

Ajo do të marrë ligjvënësit, shkencëtarët, industrinë dhe avokatët në mbarë botën për t’u bashkuar për të krijuar një mjedis të ri dhe më të mirë.

/©gatuajshendetshem.com
përktheu j.memeli/